دبیرخانه مسئولیت مدیریت وظایف اداری و ایجاد فرآیند های ارتباطی داخل سازمان از جمله مدیریت مکاتبات، برنامه ریزی جلسات، و هماهنگی جریان کار ها را بر عهده دارد. بایگانی ها نیز مسئول جمع آوری، سازماندهی، حفظ، و فراهم سازی دسترسی به سوابق تاریخی، اسناد، و مواد دائمی با ارزش برای اهداف تحقیقی، اداری، یا حقوقی هستند. در طی این فرآیند ها، دبیرخانه از پیشبرد هموار عملیات روزانه سازمان اطمینان حاصل می کند، در حالی که بایگانی ها نقش اساسی در نگهداری حافظه موسساتی سازمان و ارتقاء فرآیند های تحقیقاتی و تصمیم گیری ایفا می کنند.
دبیرخانه واحد اداری خاصی در یک سازمان یا شرکت است که مسئول ثبت نامه های وارده و صادره، بایگانی نامه ها و نظارت بر گردش آنها می باشد. این بخش از سازمان با مسئولیت مدیریت و کنترل مکاتبات اداری در داخل سازمان به عنوان یک مهم اساسی عمل می کند. با توجه به الکترونیکی شدن بیشتر فعالیت های سازمان ها امروزه، نصب و بهره مندی از نرم افزار دبیرخانه، این واحد را قادر به مدیریت و گردش بهینه نامه های سازمان می نماید.
نرم افزار دبیرخانه، همانند نرم افزار اتوماسیون اداری به وسیله سیستم های رایانه ای و نرم افزار های متناسب با آن، به مدیریت اطلاعات و مدارک می پردازد. این روش مدیریت اطلاعات، با دقت بالا و سرعت چشمگیر، برای کنترل و مدیریت اطلاعات حجیم بسیار مناسب است. به کمک نرم افزار دبیرخانه، امکان بهر هوری بیشتر و انجام وظایف با کیفیت تر در محیط های کاری فعال و پویا فراهم می شود.
بایگانی به عنوان یک فرآیند متداول در سازمان ها، جهت حفظ، ذخیره سازی، و طبقه بندی اسناد و اطلاعات به کار می رود. در این فرآیند، اسنادی که دیگر در چرخه فعال سازمان نیاز به استفاده ندارند، شماره گذاری شده و در یک فضای خاص ذخیره می شوند. این اسناد به واقعیت اسناد ثابتی هستند که با هدف فراهم کردن امکان دسترسی به آنها در آینده، در صورت لزوم، نگهداری می شوند. این فرآیند بایگانی، اساساً به ایجاد ساختار و نظم در مدیریت اطلاعات سازمان کمک می کند و نقش اساسی در حفظ تاریخچه و سوابق مهم سازمان دارد.
روش سنتی ذخیره سازی اسناد اساساً یک روش کاغذی است که پس از تهیه، جمع آوری، و طبقه بندی اسناد، آنها را در یک محل ایمن، داخل یا خارج از سازمان، ذخیره می کنند. این روش معمولاً در سازمان های بزرگ دولتی که موظف به حفظ اسناد کاغذی هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. با پیشرفت فناوری های مدرن، امروزه این امکان وجود دارد که تمام اسناد را با استفاده از اسکنر به فایل های دیجیتالی تبدیل کرده و آنها را ذخیره نمایید، که این موضوع منجر به صرفه جویی در هزینه و فضای نگهداری اسناد خواهد شد.
حال که به مسائل مربوط به دبیرخانه و بایگانی واقف هستید بهتر است شرح وظایف این دو مهم را مورد بررسی قرار دهیم.
دبیرخانه |
بایگانی |
|
|
بایگانی اصولاً به تجمیع، سازماندهی، حفظ و دسترسی به سیاهه ها و اسناد به صورت سیستماتیک برای اهداف تاریخی، قانونی یا اطلاعاتی تمرکز دارد. این به عنوان یک مخزن برای نگهداری سوابق در طول زمان عمل می کند. در مقابل، دبیرخانه بیشتر با وظایف اداری روزمره یک سازمان مانند مدیریت مکاتبات، برنامه ریزی جلسات و تسهیل ارتباط بین بخش ها مشغول است.
اگرچه بایگانی و دبیرخانه در یک سازمان وظایف متفاوتی را به عهده دارند، امکان ادغام یا هماهنگی نزدیک بین این دو بخش در برخی موارد وجود دارد. با این حال، ادغام جامع آنها نیازمند بررسی دقیق نقش ها و مسئولیت های متفاوت هر کدام و نیز بررسی تأثیرات احتمالی بر جریان کار و بهره وری است.